Gayrimenkul yatırımı; modası asla geçmeyecek bir yatırım türü! Tıpkı altına yatırım yapmak gibi gayrimenkule yatırım yapmak da eskiden bu yana birçok kişinin tercihi oluyor. Ev veya arazi satın alarak ciddi kazançlar elde etmek mümkün! Bunun yanı sıra, tarla almak da son derece popüler! Peki, tarla alırken hangi hususlara dikkat edilmesi gerekiyor? Gelin, bu konuya yakından bakalım!

Tarla Almak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Hususlar!

Tarla satın aldığınız takdirde söz konusu bölgenin ilerleyen yıllarda arsaya dönüşmesi sayesinde bu işten ciddi anlamda karlı çıkabilirsiniz. Birçok kişi, 1500 – 3000m2 tarla almayı tercih ediyor. Tarla sahiplerinin kat karşılığı vermek ve kendilerine müstakil bir ev yapmak amaçlarıyla bu alanda gayrimenkul yatırımına başladıklarını söyleyebiliriz. Bu noktada, tarla almayı düşünenlerin aşağıdaki hususlara dikkat etmesi şart!

  • Her şeyden önce, söz konusu tarlanın dere yatağına yakın olmamasına önem verilmeli! Bir başka deyişle, tarla; su havzası içerisinde olmamalıdır.
  • İşin resmi sürecine de önem verilmelidir. Herhangi bir tarlayı satın almadan evvel ilgili belediyeden ve Tapu dairesinden tarla ile ilgili gerekli bilgiler alınmalıdır. Söz konusu tarla üzerinde herhangi bir şerh olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Tarlanın sit alanı içerisinde yer alıp almadığı da önem verilmesi gereken bir diğer husustur. Bazı tarlaların imar problemi Bu noktada, tarla satın almadan önce imara mani bir durumunun olup olmadığı sorgulanmalıdır.
  • İmar uygulaması; tarla satın almak isteyenler adına hayati öneme sahip bir husus! Çünkü, imar uygulamasının başlamasıyla beraber söz konusu tarlanın %40 oranında kamuya terk yapılması gündeme gelecektir. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkün! Sahibi olduğunuz 3000 m2’lik bir arsaya imar uygulaması yapıldığı takdirde bin 200 metre terki söz konusu olacaktır. Bir başka deyişle, elinizde 1800 m2 arsa kalacaktır. Tarlanın imara açılması durumunun farkında olmalısınız. Bu durum; sizin tarladan ne kadar kar elde edeceğinizi de doğrudan etkiler.
  • Hisseli bir tarlayı satın almayı tercih ediyorsanız dikkat etmeniz gereken farklı hususlar da var! Tarlanın birden çok ortağının oluşu bazı problemleri ortaya çıkarabilir. Alım satım işlemleri sırasında tarlanın bir veya birden çok hissesini satın almayı tercih edebilirsiniz. Ancak, kendinizi hukuki açıdan garanti altına almanız şart! Bir başka deyişle, diğer hissedar veya hissedarlardan ön alım haklarını kullanmayacaklarına dair taahhüt istemelisiniz. Tapudan veya noterden alacağınız taahhüt sayesinde kendinizi garanti altına alabilirsiniz.
  • Yaptığınız araştırmaların ardından tarla satın almaya kesin olarak karar verdiyseniz alım satım sürecini bizzat takip etmelisiniz. Tarlanın sahibi veya pazarlayan emlakçı ile beraber hareket etmeniz şart! Bir başka deyişle, tarla satımından sorumlu olan kişi ile beraber kadastroya resmi olarak başvuru yapmalısınız. Bu sayede, tarlanın sınırlarını belirlemelisiniz. Başvurunun ardından devreye giren kadastro memuru; tarlanın sınırlarını belirler. Hatta, bu işlemi geleneksel bir yöntem ile yapar. Çakılan sınır kazıkları ile beraber tarlanın sınırları son halini alır. Bu noktada, sınır tespit tutanağınızı almanız gerekiyor. Bu belge; tahmin ettiğinizden çok daha önemli! Çünkü, bu belge sayesinde tapu işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Sonuç olarak, bu süreci tamamladıktan sonra seçtiğiniz tarlayı satın alma şansına erişirsiniz. Tarla satın almak; maddi ve manevi açıdan yorucu bir süreç olsa da bu yatırımın karşılığını günün birinde alma ihtimaliniz bulunuyor. Bilhassa yepyeni projelerle desteklenen, ulaşım ve altyapı imkanlarının her geçen gün geliştiği bir bölgeden tarla aldığınız takdirde ilerleyen zamanlarda size gelecek tekliflere çok şaşıracaksınız.

Tarla Almayı Cazip Kılan Faktörler!

Yatırım seçenekleri arasında karar verememek son derece normal! Çünkü, çok sayıda yatırım seçeneği bulunuyor. Bu noktada, her şeyden önce, ülke ekonomisini yakından takip etmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Bir başka deyişle, ülke ekonomisinin iyi veya durağan olduğu durumlarda gayrimenkul yatırımına yönelmelisiniz. Ancak, tarlayı nereden aldığınız da mühim! Dağ başından aldığınız bir tarla size kazanç anlamında hiçbir şey vaat etmez. Doğru yerden tarla satın aldığınız takdirde yapmış olduğunuz yatırımın 4-5 kat fazlasını alacağınız noktasında herhangi bir şüpheniz olmamalı!

Tarla alımından kazançlı çıkmak istiyorsanız aşağıdaki hususlara önem vermelisiniz!

  • Her şeyden önce, gelişmekte olan yerleri tespit etmelisiniz. Yapılaşmasını tamamlamış, doygunluğa ulaşmış veya gelişme hızı düşük olan bir bölgeyi kesinlikle tercih etmemelisiniz. Bu noktada, piyasaya çıkıp bir alan araştırması yapmalısınız. Bazı ipuçları sayesinde alan araştırması kısmını rahat geçirebilirsiniz. Örneğin, herhangi bir bölgede emlakçı dükkanlarının sayısı fazla ise söz konusu yerleşim yerinde piyasanın canlandığını söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, herhangi bir yerleşim yerine yatırım yapılıp yapılmayacağını öğrenmek adına farklı seçeneklerden de faydalanabilirsiniz. Bu konuyu bir örnekle açıklamak mümkün! Türkiye’nin en popüler sitelerinden birisi olan com; emlak index hizmeti sunuyor. Sitenin bu hizmetinden gönül rahatlığıyla faydalanabilirsiniz. Bir başka deyişle, ülkede bulunan tüm yerleşim yerlerinin fiyat değişimlerini gözlemleyebilirsiniz.
  • İnternette araştırma yapmak dışında önünüzde farklı seçenekler de bulunuyor! Örneğin, herhangi bir yerleşim yerinde bilhassa yol kenarlarında devamlı olarak satılık levhaları ile karşılaşıyorsanız bu bölgede bir piyasa hareketliliği olduğunu sezmelisiniz. Söz konusu bölgede tarla ve arsa fiyatlarının arttığını söylemek mümkün! Ancak, fiyat artışından memnun olan kişiler; bölgedeki tarla ve arsaları satışa çıkarmışlardır.
  • Çok büyük bir tarla almaktan kaçınmalısınız. Çünkü, küçük tarlaların satışları çok daha hızlıdır. Bu noktada, büyük bir tarla almak yerine aynı paraya küçük ama birden çok tarla satın almayı tercih edebilirsiniz. Küçük tarla tercih ettiğiniz takdirde bu durumun faydasını ilerleyen zamanlarda göreceksiniz. Örneğin, 100 bin TL tutarındaki bir tarla için sizi birçok kişi arar. Ancak, 800 bin TL değerindeki bir tarla için aranmanız çok zor! Bu tür detaylara dikkat ettiğiniz takdirde tarla alım satım sürecinden galip ayrılırsınız.
  • Daha önce de söylediğimiz gibi tek tapusu olmayan tarlaları satın almak bir hayli riskli! Hisseli tapu; birtakım sorunlar yaratabilir. Bu konuyu da bir örnekle açıklamak mümkün! Herhangi bir tarla; babalarının ölümünün ardından çocukları arasında paylaştırılabilir. Bu noktada, tek tapu varsa tapunun çocuk sayısı kadar sahibi olacaktır. Hisse sahiplerinden birisi tarlayı satmaya karar verebilir. Ancak, tarlanın hangi kısmının hangi çocuğa ait olduğu belli olmadığı için satış işlemi aksayabilir. Buna ek olarak, kanunen arazinin bölünmesi de mümkün değildir. Geçmiş yıllarda çıkan kanunla beraber hisseli tapuların ayrılması bir hayli zorlaşmıştır. Hisseli tapularda sizi bekleyen farklı bir problem daha var! Diğer hissedar; tarlayı satın almak adına sizi mahkemeye verebilir.
  • Tarlayı satın almadan önce muhakkak yerinde görmelisiniz. Yukarıdaki detaylar önemli! Ancak, bu husus daha da önemli! Çünkü, size gösterilen tarla satılacak olan tarladan farklı olabilir. Bu noktada, parsel sorgu uygulamasını kullanmalısınız. Söz konusu uygulama sayesinde tarlanın satın almak istediğiniz tarla olup olmadığını kontrol edersiniz.
  • Son olarak, kendinizi garantiye almak adına tarlayı kadastro yetkililerine ölçtürmelisiniz. Bu işlem ücretlidir. Ancak, tarla için vermiş olduğunuz ücretin yanında hiçbir şey olmadığını dile getirmeliyiz. Bu işlem sayesinde satın alacağınız arsanın tam şeklini görmüş olursunuz.