Yapılan son değişiklikler ve güncellemeler sonrasında başta tarımla uğraşan çiftçiler olmak üzere pek çok vatandaş tarafından devletten arazi kiralama nasıl yapılır? Sorusu yüksek düzeyde merak edilmektedir. Devlet arazilerinin kiralanması adına devlet tarafından sunulan şartnameler içerisinde birden fazla alternatif kiralama şartı bulunur.

Tarım, hayvancılık, madencilik ya da kalıcı olmayan tesis işletmeciliği gibi durumlarda vatandaşların ilgili yönetmelik ve düzenlemeler bulunun şartları karşılamaları halinde devlete hazine arazisini kiralama başvurusunda bulunmaları mümkündür. Tüm bu yöntemler arasında özellikle son dönemde sıklıkla ön plana çıkan 49 yıllığına arazi kiralama yöntemi oldukça dikkat çekicidir.

49 yıllığına arazi kiralama mümkün olduğu gibi son dönemde yapılan değişiklikler çoğunlukla on yıllık zaman dilimini kapsar. Başta tarım ve hayvancılıkla ilgilenecek olan yurttaşlar için özel olarak hazırlanmış olan bu güncellemeler on yıllık kiralama yöntemiyle çiftçilerin ya da hayvancılıkla uğraşan köylülerin önemli ölçüde fayda görebilmesi amacıyla dizayn edilmiştir.

Devlet Arazisi Kiralama 

Devlet arazisi kiralama sürecinin başlatılabilmesi adına öncelikli olarak yapılan düzenlemeler ile kiralanma talebinde bulunulacak arsanın ihale edilmesi gerekir. Bu konuda detaylı bilgi alabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi web adresini takip ederek duyurulara göz atmak yeterli olacaktır. Özellikle yerel kiralama talepleri için ihaleler dönemlik olarak açılır.

Dolayısıyla hazine arazileri kiralama son başvuru tarihi bölgesel ve yerel olarak farklılık gösterebilir. Çoğunlukla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kiralama süreci bazı durumlarda yerel yetkiye sahip olan müdürlüklere de yönlendirilebilmektedir. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayanların bu tarz kiralama talepleri için yapması gerekenler önemli ölçüde esnetilmiştir.

Köyde Hazine Arazisi Nasıl Alınır?

Köyde hazine arazisi nasıl alınır? Gibi son derece önem arz eden bir soru üzerinden devam edilecek olursa hazine arazilerinin satışının söz konusu olmayacağı belirtilmelidir. Hazine arazileri büyük oranda kiralama yöntemiyle belli bir süreliğine devredilir ve bu devir işlemleri için özel olarak düzenlemelerin yapılması gerekir.

Bununla birlikte köyde hazine arazisi nasıl alınır? Merak edenlerin başvuru talebinde bulunmaları için kullanabilecekleri yöntem ve kanalları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Şehir sınırları içerisinde yer alan araziler için Defterdarlık Emlak Müdürlüğü ya da Milli emlak Müdürlüğü
  • İlçe sınırları içerisinde yer alan araziler içinse Mal Müdürlüğü

Kurumlarına dilekçe ile başvuru yapılması gerekir. Bu bilgiler ışığında köy arazisi satın alma talepleri için Mal Müdürlüğüne dilekçe verilmesi gerekmektedir.

49 Yıllığına Arazi Kiralama

49 yıllığına kiralama temel olarak; hazinenin özel mülkiyeti içerisinde yer alan taşınmaz ya da arazilerin, Hazine Taşınmazları İdaresi Hakkında Yönetmelik içerisinde bulunan 76. Maddede belirtildiği üzere hangi süreyle devrinin yapılabileceği konusunda üst limitin sınırlarını çizer. Dolayısıyla bu yönetmelik kapsamında devletin en yüksek olarak 49 yıllığına hazine arazilerini kiralayabilme imtiyazı bulunmaktadır.

Devletten Arazi Kiralamak İsteyenlerin Yapması Gerekenler

Devlet arazisi kiralama işlemleri için belirtilmiş olduğu gibi öncelikli olarak açık arttırmaların takip edilmesi gerekir sonrasındaki aşamalarda ise;

  • Öncelikli olarak ilan dahilinde talep edilen belgeler hazırlanmalı
  • Arazinin bulunduğu bölgede sorumlu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verilmelidir.

Bu sürecin tamamlanmasının ardından devlet arazisi kiralama süreci başlayacaktır.