Tarla ve tarla benzeri tarım arazilerine ev yapmak, özellikle tarım ile uğraşan bireyler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Tarla sahipleri, tarlaya, tarım arazisine ev yapılır mı sorusuna bir yanıt arayışı içerisindedir.

Tarlaya ev yapmak, normal bir arsaya ev yapmak ile benzer değildir. Zira tarım arazilerinin kullanımını kısıtlamayacak şekilde konut inşa edilmesi gerekmektedir. Tarla ve tarım arazilerine konut yapmak isteyen bireyler, bu konu ile ilgili belirlenmiş şartları mutlaka karşılamalıdır. Aksi halde ev yapma izinleri olmayacak ve izinsiz ev yapmaları durumunda da ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalacaktır.

Tarlaya, Tarım Arazisine Ev İnşa Edilebilir Mi?

Tarla ve tarım arazisine bağ evi yapmak isteyen vatandaşlar, bu eylemi gerçekleştirmenin mümkün olup olmayacağını merak etmektedir. Bu noktada bilinmesi gerekir ki, tarla ya da tarım arazisinin tapusu olsa dahi bazı şartlar yerine getirilmediği sürece ev yapmak mümkün değildir.

Tarla ve tarım arazilerine konut inşa edebilmek için devlet tarafından belirtilen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar normal arsalara konut inşa etme şartları ile aynı olmamaktadır. Ancak tarım arazisine ev inşa edilebilir mi sorusunun yanıtı, şartlar yerine getirildiği zaman olumlu olmaktadır.

Tarla, Tarım Arazisine Ev Yapmanın Şartları Nelerdir?

Tarlaya ev yapılır mı 2021 konusu üzerinde araştırma yapan bireyler, daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi bazı koşulları yerine getirmeleri durumunda tarım arazilerinin sınırları içerisine konut yapabilmektedir. Aşağıda yer alan listede, bu tür arazilere konut inşa edebilmek için yerine getirilmesi gereken zorunluluklar belirtilmektedir.

  • Tarla üzerine herhangi bir konut inşa edilebilmesi için bilinmesi gereken en önemli husus, tarım alanının 5000 metrekareden büyük olması gerektiğidir. Yani 2 ya da 3 bin metrekare büyüklüğündeki bir tarlaya ev inşa edilememektedir.
  • Tarla üzerine yapılacak konutun inşaat alanı 250 metrekare sınırları dâhilinde olmalıdır. Bu demek oluyor ki, 250 metrekarenin üzerinde bir konut yapılamamaktadır.
  • Yapılacak konutlar, en fazla 2 katlı olabilmektedir. Taban ve tavan arasındaki mesafe 6.50 metreyi geçmeyecek şekilde konutlar yapılabilmektedir.
  • Parsel ve yol sınırlarına 5 metreden daha yakın olmayacak biçimde inşa işlemleri yapılabilmektedir.

Belirtilen bu hususlar dikkate alınarak yapılan evler, kurallara uygunluk gösterdiği için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak bu kurallar dışında yapılan konutlar, ciddi sorunlar doğurabilmektedir.

Tarlaya, Tarım Arazisine Ev Yapmak İçin Gerekli İzinler

Tarla ya da tarım arazisine ev yaptırmak isteyen bireyler, ilk olarak arsa büyüklüğü şartını yerine getirmelidir. Daha sonra arsanın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılmalıdır. Tapu, tapu sahibinin kimliği gibi önemli belgeler de belediyeye götürülmelidir. Yapılacak başvuruda imar durumunun olumlu olması şarttır. Bunun yanı sıra belediyeye başvuru sonrasında yetkililer tarafından yapılan araştırmaların da olumlu sonuçlanması gerekmektedir.